Animációs zsűri

Felix Vanginderhuysen

Az ECFA (Európai Gyerekfilm Szövetség) főtitkára
Felix Vanginderhuysen 1954-ben született. Mesterszakos diplomáját társadalomtudományból szerezte a Leuveni Egyetemen. 1978-ban kezdett el dolgozni a Jekino nevű, minőségi gyerekfilmek promóciójával foglalkozó non-profit szervezetnél. A későbbi évtizedek során a Jenkio mind a forgalmazás, mind pedig a filmoktatás terén az egyik vezető szervezetté nőtte ki magát. 1989-ben Antwerpenben megalapította az Európai Ifjúsági Filmfesztivált, 2000-ben pedig társalapítója volt a Lessons in the Dark elnevezésű filmes iskolai projektnek. 2017-ben mindhárom szervezet (a Jekino, a filmfesztivál és a Lessons in the Dark) egybeolvadt a Flamand Gyerekfilm Intézet (JEF) formájában. 1988-ban megalapította az Európai Gyerekfilm Szövetséget (ECFA), és a kezdetektől betölti a szervezet főtitkári posztját. 2007-ben megkapta a Flamand Kulturális Minisztérium kitüntetését, a Flamand Kulturális Díjat.

Patrovits Tamás

Animációs filmrendező, a Primanima Fesztivál kreatív igazgatója
Patrovits Tamás animációs filmrendező, grafikusművész, művésztanár. 1994-ben végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskola animáció és videó szakát. Készít szerzői rövidfilmeket, televíziós sorozatokat és reklámokat, a rajzi és 2D-s számítógépes animációval egyaránt foglalkozik. 1995 óta oktatja az animációs filmkészítést és a kreatív tervezői gondolkodást. 2005 óta tagja az ASIFA (Association International du Film d’Animation) vezetőségének. Az Illyés Művészeti Akadémia animációs szakvezetője. 2005 óta szervezi az Animáció Világnapját, 2012-ben társalapítója volt a Primanima fesztiválnak, amelynek kreatív igazgatója. 2016 megkapta a Sárga Csikó Díjat. 2016-ban egyik alapítója volt a BABtérnek, amelynek művészeti és szakmai vezetője.

Gacs Réka

Animációs filmrendező, a MOME animáció tanszékének oktatója
Gacs Réka 2001-ben szerezte diplomáját a Magyar Iparművészeti Egyetemen, a Vizuális Kommunikáció Tanszék animáció szakirányán. Tanulmányai során a Magyar Képzőművészeti Egyetem Sokszorosító Grafika szakán volt vendéghallgató, ezek után 2007-ben posztgraduális tanulmányait a londoni Royal College of Art animáció szakán végezte. Több, mint 10 éve oktatója a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékének, jelenleg az MA képzés művészeti vezetője. Oktatói munkája mellett az art1st Design Studio vezető média tervezője.

Rövidfilm zsűri

Kerekes Vica

Színésznő
Kerekes Vica szlovákiai magyar színésznő. A Pozsonyi Színművészeti Akadémián tanult. 2004-től kezdve számos szlovák, cseh és magyar filmben, valamint tévésorozatban szerepelt. 2019-ben két magyar mozifilmben, az Apró mesék-ben és Hab-ban is főszereplőként látható a vásznon.

Erik Tijman

A Cinekid Festival Amsterdam tévés-és animációs vezetője
Erik Tijman 2012-ben kezdett dolgozni a Cinekid film koordinátoraként. 2017 óta a fesztivál filmes és televíziós vezetője. A filmes és televíziós program mellett a Cinekid filmes projektjeinek kiválasztásáért is felel, valami a Wrap! Distribution projekt beszerzési koordinátoraként is tevékenykedik. A projekt keretében hét európai partner működik közre abban, hogy minőségi gyerekfilmek mozikon kívüli jogait kezeljék oktatási vetítések céljából. A Cinekid-et megelőzően a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, az Edinburghi Nemzetközi Filmfesztivál és az Eye Film Museum munkatársa volt.

Dokumentumfilm zsűri

Zurbó Dorottya

Dokumentumfilm-rendező
Zurbó Dorottya filmrendező 2014-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzés ösztöndíj programjában, ami három európai filmakadémián zajlott: SZFE (Budapest, Magyarország), Lusófona (Lisszabon, Portugália) és LUCA (Brüsszel, Belgium). Előtte kijárta a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarát, az ELTE filmszakot, fél évet pedig a hollandiai Utrechtben tanult. Jelenleg az SZFE oktatója. A Monostor gyermekei című, buthánban játszódó dokumentumfilmjét Arun Bhattarai-al közösen rendezte. Második filmje, a Könnyű leckék a Filmalap Inkubátor programjában készült.

Haragonics Sára

Dokumentumfilm-rendező
Haragonics Sára, a Gyerekfilm Akadémia oktatója, rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Dokumentumfilm rendező szak MA diplomása. BA Media Production diplomáját az Egyesült Királyságban szerezte. Szembenézés című diplomafilmje megnyerte a 2015-ös Verzió Fesztivál Diákversenyénét. Jelenleg első egész estés dokumentumfilmjét készíti, mellette filmes workshopokat tart, és vágóként, rendezőként dolgozik.

Cecília Bandeira

Dokumentumfilm-rendező
Cecília Bandeira brazil dokumentumfilmes. Jelenleg Európában él és dolgozik, és a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori programjában vesz részt. MA diplomáját a portugál Universidade Lusófona, a belga LUCA – School of Arts és a magyar Budapest Film Academy közös, Doc Nomads nevű képzésén szerte meg. Cecília azért készíti dokumentumfilmjeit, hogy a valóságot mások szemszögéből is megtapasztalhassa.

Díjak

  • Aranymókus – NMHH díj – legjobb magyar gyerekfilm 500 000 HUF pénzdíj a Nemzeti Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felajánlásával
  • Aranymókus – Legjobb animációs gyerekfilm
  • Aranymókus – Legjobb élőszereplős gyerekfilm
  • Aranymókus – Legjobb dokumentumfilmes gyerekfilm
  • Aranymókus – Legjobb gyerekek által készített film
  • ECFA zsűri díj – Európai Gyerekfilm Szövetség díja a legjobb gyerekeknek szóló rövidfilmnek