Fontosak napjainkban a gyerekfilmek?

– tettük fel a kérdést zsűritagjainknak, akik a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál három versenykategóriájában (Élőszereplős kisfilmek, Animációs kisfilmek és Dokumentumfilmek) fogják kiválasztani a nyertes alkotásokat. A nyerteseket a fesztivál zárónapján, április 8-án hirdetjük majd ki.

Igen, leginkább azért, mert a filmek szeretete nincs korhatárhoz kötve. Egy kilencéves és egy kilencvenéves számára is ugyanolyan csodálatos az a pillanat, amikor a mozi székben ülve rabul ejti egy új történet. Nem lenne igazságos, ha csak a felnőttek történeteit mesélnénk, és megfeledkeznénk róla, hogy kisebbek is vannak a világon. A gyerekeknek is vannak történeteik, amiket érdemes bemutatni, és amikre érdemes odafigyelni. Mindemellett pedig azt hiszem, a világ sokkal szomorúbb hely lenne a gyerekfilmek nélkül, amelyek álmodozásra ösztönöznek, becsületességre nevelnek és örömet okoznak. 

Aneta Ozorek, művészeti igazgató (KLIK Amsterdam Animation Festival) – Az animációs kategória zsűrijének tagja

Azt hiszem, hogy fontosabbak, mint valaha. Az online videók lassan egyeduralkodóvá válnak a gyerekek médiafogyasztásával kapcsolatban, pedig fontos, hogy tartalmasabb, mélyebb műalkotásokkal is találkozzanak. Csak nagyobb lélegzetű, érzelmileg átélhető művek által fejlődhet a koncentráló készségük és az empátiára való képességük.

Deák Kristóf, filmrendező –  Az élőszereplős rövidfilmek kategória zsűrijének tagja

Filmkészítőként azt érzem, hogy a legnagyobb felelőssége azoknak van, akik gyerekeknek készítenek filmet. Ugyanis minden apró részlet sokkal nagyobb jelentőséggel bír ezekben a munkákban: mert a gyerekek minden részletekre figyelnek és mindent megjegyeznek. Olyan dolgokból olvasnak ki összefüggéseket, amikre mi nem is gondolunk az adott kontextusban. Ezeknek a rajzfilmeknek, filmeknek éppen ezért érzésem szerint sokkal nagyobb “cenzúrázásra” van szükségük, mint amelyeken átesnek. Három éves kisfiamnak nemrég mutattam gyerekkorom egyik kedvenc rajzfilmsorozatát, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy az epizódok nagy részében milyen káros gondolatokat sugallnak. A gyerekek meglepő pontossággal értik a filmeket, és meg is jegyzik őket, fel is használják az abban látottakat későbbi cselekedeteikben, motivációikban. A televíziózás, filmnézés hasznos lehet, ha odafigyelünk mi, szülők is: a pozitív hősök és példaképek ugyanis fontosak, építőek, ezért a jó filmeknek és sorozatoknak nagyon jó hatásai lehetnek a jellemfejlődésben.

Dombrovszky Linda, filmrendező – Az élőszereplős rövidfilmek kategória zsűrijének tagja

Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek szóló filmek mindig fontosak lesznek. A piacai szempontokat félretéve, az gyerekfilmek mindig is a világ megismeréséhez szolgáltak eszközként. Azért is vannak alternatívák a fősodor mellett a filmek piacán, hogy a gyerekek számára legyen valami, ami értékekre, történelemre és egyebekre tanítja őket. Az ilyen tartalmak végső soron befolyással vannak a későbbi döntéseinkre is. Filmkészítőként majdnem minden esetben már fiatal kortól azt a kapcsolatos jelképezik a vizuális médiumokkal, ami felkelti az érdeklődésünket az iránt, hogyan is készülnek az ilyen alkotások, alkotóként pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy kifejezzük kik vagyunk és hogy mi is a fontos számunkra.

Manuel Contreras, filmrendező – A dokumentumfilmek kategória zsűrijének tagja

Ez egy összetett kérdés számomra, mert többféle nézőpontból szemlélem a gyerekfilmeket. Animációs rendezőként, aki gyereknek csinál filmeket, anyaként, akinek felelőssége, hogy kisfia csak a média jó oldalával találkozzon, és a gyerekfilmek elkötelezett rajongójaként is, aki csak jól akar szórakozni rajtuk. Gyerekek számára készítek animációs filmeket, de megpróbálok velük a szülők arcára is mosolyt csalni, mivel én is azokat a filmeket szeretem, amiket együtt nézhetek a kisfiammal. Az álmom az, hogy egyszer általános lesz a gyerekfilmek világában, hogy összehozzák a különböző korosztályokat, hogy az egész család számára örömet tudnak nyújtani.

Galser Katalin, animációs filmrendező – Az animációs kategória zsűrijének tagja

A gyerekek is azt szeretnék, ha ugyanúgy komoly vennék őket, mint a felnőtteket. Ez olyan filmekkel sikerülhet leginkább, amelyek a gyerekek mindennapi realitásáról mesélnek. Ugyanakkor az nekik szóló filmek a gyerekek különböző kulturális és szociális témákkal kapcsolatos hozzáállásának formálásában is meghatározó szerepet töltenek be. Fontos, hogy a gyerekek számára vonzó, bátorító és önbizalomra nevelő ifjúsági filmek a serdülők filmes és média-szocializációjának részévé váljanak, ezért arra is szükségünk van, hogy az európai filmek nyitottak legyenek az új ötletek iránt, a gyerekek szemszögéből meséljenek, és a szórakoztatásukra is odafigyeljenek.

Michael Harbauer, Fesztiváligazgató (SCHLINGEL International Film Festival) – Az élőszereplős rövidfilmek kategória zsűrijének tagja

Fesztiválunk zsűritagjairól bővebben.