A 2019-es Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a világ több mint 80 országából érkezett alkotások versenyeznek a díjakért, a nyerteseket pedig hasonlóan sokszínű zsűri fogja kiválasztani. Idei zsűritagjaink a filmvilág számos területét képviselik, ezért kíváncsiak voltunk, hogyan látják a kérdést: „Szerinted miért fontosak a gyerekfilmek?”

A gyerekfilmek egyértelműen fontosak, mert inspirálják a kreativitást és szélesítik a jövő filmrajongóinak és filmeseinek látkörét. A minőségi gyerekfilmek nem kioktatják a nézőt, hanem komolyan veszik a gyerekeket, az érdeklődéseiket, a képzeletüket és a meséket, ezáltal pedig olyan témákat helyeznek a középpontba, amelyeket a hagyományos filmek elhanyagolnak.

 Erik Tijman, a Cinekid Festival Amsterdam tévés-és animációs vezetője, a rövidfilmes zsűri tagja

A mesefilmek azért fontosak minden nemzet számára, mert összehozzák a generációkat: a szülők és gyermekeik a nagyszülőkkel együtt nézik őket. A mesefilm a kulcs ahhoz, hogy a kicsikből igazi moziimádók váljanak, ezáltal a mozi örök lesz.

Kerekes Vica, színésznő, a rövidfilmes zsűri tagja

Gyerekként minden kaland, mindennap felfedezni és újat átélni pedig a legmesésebb időszak. Ha bármilyen történet olyan dolgot képes mutatni, és úgy, hogy azzal együtt növünk tovább, az később biztosan egy apró alkotóelemünkké válik, és ez a mesélés csodája.

Gacs Réka, animációs filmrendező, a MOME Anim oktatója, az animációs zsűri tagja

A mozi egy nyelv. Ahhoz, hogy megértsük és beszélni tudjuk, előbb meg kell azt tapasztalnunk, át kell éreznünk. Ezért tartom fontosnak, hogy a gyerekeket megszólítsuk általa, mert így megtanulják ezt a nyelvet is használni. Ez fontos és szórakoztató is!

Cecília Bandeira, dokumentumfilm-rendező, a doku zsűri tagja

A teljes idei zsűriről bővebben itt olvashatsz.