Október 24-25. között rendezik meg a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, amely az egyetlen kifejezetten gyerekeknek és a kamaszoknak szóló filmes mustra hazánkban. Hazai premierként láthatóak többek közt a Berlinálén, vagy a Velencei Filmfesztiválon debütált családi filmek. A verseny programban minőségi rövid animációk és kisjátékfilmek versengenek az Aranymókus-díjért. A vetítések mellett számos interaktív filmes családi program is várja a látogatókat.

Világszerte készülnek gyerekeknek szóló minőségi filmek, azonban ezek az alkotások szinte soha nem jutnak el a hazai mozikba. Mi van a Disney és Pixar filmeken túl? A CINEMIRA komolyan veszi a gyerekeket, és idén is elhozza a legkiemelkedőbb minőségi nemzetközi gyerekfilmeket a hazai közönségnek.

Tess és én - Életem legfurcsább nyara
Tess és én - Életem legfurcsább nyara

Tabu témák gyerekszemmel

Az idei fesztivál programjában szereplő alkotások a gyerekek életét formáló erőkről mesélnek, olyan tabutémákat is feszegetnek, mint a beilleszkedés, az elfogadás, a digitális függőség, az első szerelem, a nagyszülők elvesztése vagy épp a környezetünk védelme. Mindezt szórakoztató módon, a gyerekek nyelvén, a gyerekek szemszögén keresztül. A CINEMIRA ritka lehetőséget kínál arra, hogy a mai gyerekek mindennapi életével foglalkozó családi filmekkel találkozzon a mozivásznon a hazai közönség. A filmek képi fogalmazás módjukban is különleges élményt nyújtanak, kitágítják a gyerekek vizuális horizontját. A CINEMIRÁN látott filmek után garantáltan lesz miről beszélgetni a családnak.

Velence, Berinale, Oscar 

A fesztiválon óránként indul rövidfilmes összeállítás, ahol korosztály szerint négytől tizennégy éves korig mindenki talál magának filmet. A versenyprogramban összesen 41 rövidfilmet és animációt mutatnak be a világ minden tájáról. A Panoráma programban öt díjnyertes európai családi mozifilm látható, köztük az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal közönség-díjának idei nyertese.

Rocca megváltja a világot
Rocca megváltja a világot

Először látható Magyarországon az Oscar-jelölt rendező, Katja Benrath Rocca megváltja a világot című vígjátéka, amely 2019-ben elnyerte a legjobb gyereknek szóló alkotás Német Filmdíjat. A vidám történet egy asztronautának készülő, talpraesett tizenegyéves kislányról szól, aki egy űrközpontban cseperedett – ám most egy átlagos hamburgi iskolába kell beilleszkednie.

Szintén első alkalommal mutatják be itthon Az öcsém dinoszauruszokat kerget című olasz-spanyol dramedy-t. Stefano Cipani filmje, amely a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, kedves humorral és rengeteg optimizmussal ábrázolja egy kamaszfiú és down-kóros kisöccsének kapcsolatát. A filmet a nemzetközi gyerekközönség az Európai Filmakadémia Fiatal közönség-díjával jutalmazta idén.

Látható lesz Nicolas Vanier többszörösen díjnyertes rendezése, a Taníts meg repülni! című francia-norvég kalandfilm, amelyben egy apa és fia próbál meg eltévedt vadkacsákon segíteni úgy, hogy ők is a levegőbe emelkednek.

Egy különleges nyárról és egy apját kereső kislányról szól a magyarul is megjelent ifjúsági regényen alapuló Tess és én – Életem legfurcsább hete, amit Steven Wouterlood holland rendező vitt filmre, és amellyel díjat nyert 2019-ben a Berlinale Generation programjában.

A közelmúlt kelet-európai történelméről mesél a Fritzi – Egy forradalmi mese című, magyar részvétellel készült német animációs film, amelyben egy bátor kelet-német kislány próbálja meg legjobb barátnője után vinni szeretett kiskutyáját – miközben a lány családja Nyugatra próbál átjutni.

Az öcsém dinoszauruszokat kerget
Az öcsém dinoszauruszokat kerget

Gyerekek döntenek több mint félmillió forintról

A legjobb magyar gyerekfilm díjáért idén 8 rajzfilm versenyez. Orosz Judit diplomamunkája, az Odakint, valamint Az utolsó Yeti Mészáros Borbálától. Vászonra kerül Glaser Katalin Városi legendák és Máli Csaba Szupermalac és Űrpatkány egy-egy epizódja, B. Nagy Ervin A polgár lányok című animációja és Benkovits Bálint Marci kertje című mesefilmje. A fesztivál korábbi nyertesei is újabb művekkel szerepelnek: Horváth Máriától a Cigánymesék sorozat Csúnya Borka című epizódja; Fabók Szilviától a Kippkopp a hóban című mese örvendezteti meg a közönséget.

A legjobb magyar gyerekfilmnek járó Aranymókus szoborról, valamint a legjobb gyerekfilm forgatókönyv-tervről, összesen több mint félmillió forintnyi díjakról – egy héttagú gyerek zsűri dönt. A nemzetközi versenyszekciók, így a legjobb rövid animáció és legjobb kisjátékfilm díjáról rangos szakmai zsűri ítélkezik, melynek tagjai M. Tóth Géza animációs rendező, Balázsy Panna tévés műsorvezető, Libor Anita újságíró, Visky Ábel filmrendező, valamint a legrangosabb cseh, lengyel, német és kanadai gyerekfilm fesztiválok vezetői. A zsűriben képviselteti magát az Európai Gyerekfilm Szövetség belga titkára is.

Legyen újra magyar gyerekfilm!

A CINEMIRA évek óta elkötelezett híve a hazai gyerekfilmes műfaj felélesztésének. A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet, arra, hogy az elmúlt húsz évben alig készült film gyerekeknek Magyarországon, gyakorlatilag egy teljes generáció nőtt fel magyar gyerekeknek szóló mozifilm nélkül.

A fesztiválon minden évben bemutatják a korábban készült klasszikus hazai gyerekfilmek – a Nemzeti Filmarchívum által – digitálisan felújított változatát, idén a Hahó öcsi és a Szeleburdi család kerül a vászonra.

arany mókus

Stranger Things, szinkrontitkok, kaszkadőr tippek

A CINEMIRA egy igazi interaktív fesztivál, ahol a gyerekek két mozizás között betekintést nyerhetnek a filmkészítés kulisszái mögé. A workshopokon alkotóként próbálhatják ki magukat, míg filmes előadásokon a szinkronizálás, vagy épp a szereplőválogatás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg.

A CINEMIRA workshopjain profi filmesek segítségével készíthetnek saját filmet, animációt, tanulhatnak kaszkadőr trükköket. A szinkronizálás titkairól a népszerű mesefiguráknak hangot kölcsönző neves színészektől tanulhatnak.

A Stranger Things gyerekszereplőinek magyar hangját kölcsönző hazai gyerekszínészek is beszélnek arról, hogyan alkották meg a karaktereket. Steinhauser Andrea, a legnevesebb magyar gyerek castingos pedig arról beszél a fiatal közönségnek, hogyan válhatnak színésszé az erre nyitott gyerekek.

A fesztivál a CAFe Budapest Fesztivál keretében, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Találkozzunk a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon (2020. október 24-25.) az Akvárium Klubban!

RÉSZLETES PROGRAM HAMAROSAN!

JEGYEK ITT!