A 2020-as Aranymókus-díjak. Fotó: Posztós János

Magyar sakkbajnok lánytestvérekről szóló rajzfilm nyerte a Legjobb Magyar Gyerekfilm díját a 3. CINEMIRA Gyerekfilm Fesztiválon. A legjobb élőszereplős kisfilm egy iskolai beilleszkedéséről szóló izraeli kisfilm, a legjobb animáció egy német stop-motion film lett. Az Európai Gyerekfilm Szövetség díját magyar animációs kisfilm, Fabók Szilvia és Tama Mikori alkotása kapta.

A Legjobb Magyar Gyerekfilm 300.000 Ft-os díja:
B. Nagy Ervin: A Polgár lányok 

A ’80-as évek sakkvilágbajnoka, Garry Kasparov képtelenségnek tartja, hogy a női sakkozók valaha is egy szinten lesznek a férfi nagymesterekkel. A pedagógus Polgár szülők első gyermeke, Zsuzsa, alig pár évesen bukkan rá egy sakkfigurára a nappali fiókban. Édesapja elhatározza, sakkzsenit nevel belőle, ahogyan két kisebbik lányából, Zsófiból és Juditból is. A három lány hétköznapjai magántanulóként a szülők felügyeletével tanulással, sakkal, ping-ponggal, játékkal és utazással telik. Sorra verik meg ellenfeleiket, felnőtteket is. Judit egy nap Kasparovval találja magát szemben egy nemzetközi versenyen.

A zsűri külön dicsérete:
Mészáros Bori: Az utolsó Yeti

A Legjobb Élőszereplős Kisfilm Aranymókus-díja:
Ruchama Ehrenhalt:  Give it back (Izrael)

A 12 éves Olivia New Yorkból érkezett Izraelbe. Miközben próbál beilleszkedni új környezetébe, összebarátkozik padtársával, az etiópiai Alemmel, aki hasonló cipőben jár.

A zsűri külön dicsérete:
Andreas Cordes és Robert Köhler Boje című kisfilmje (Németország)

A Legjobb Animációs Rövidfilm Aranymókus-díja:
Martin Smatana The Kite (Papírsárkány) című animációja

Egy kisfiú és a nagypapája papírsárkányt eregetnek. Mindketten rétegekből állnak, ami a korukat szimbolizálja. A kisfiúnak sok rétege van, mert még előtte az élet, de a nagypapának már kevés maradt, egyre közelebb kerül ahhoz, hogy csak egy papírdarabbá váljon, amit a szél bármikor felkap…

A zsűri külön dicsérete:
Fokion Ksenos Heatwave (Hőhullám) című kisfilmje (Görögország)

Az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) díja:
Fabók Szilvia és Tama Mikori Kippkopp a hóban című animációja (Magyarország)

Kippkopp, a gesztenyegyerek arra ébredt egy téli reggelen, hogy fázik. Hideg volt a kamrában, nagyon hideg… valami történt odakint! Kippkopp elindul, hogy kalandos útja végén megmentse a madarakat.

A CINEMIRA videópályázatának díjazottjai:

A Legjobb Gyerekek Által Készített Film Aranymókus-díja (megosztva):

Rudi Máté Virágzó zátony és Mócsai Bence Symbol című alkotásai

Különdíj (megosztva):

Csáki Júlia Zero Waste és Király Dominik Műanyagmentesség

Kapcsolat
Email: info@kidfilmfestival.hu
Telefon: +3670556109

Helyszín

Kövess minket

white squirrel@3x