Díjnyertes, minőségi gyerekfilmeket vitt “házhoz” a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál az országszerte a CINEMIRA Suli-Ovi programján keresztül. Nagy sikerrel zárult az őszi vetítéssorozat, az elmúlt hónapokban harminc intézményben, kétezer gyerekhez jutottak el a világ legkülönlegesebb gyerekfilmjei. 

Házhoz szállítottuk a filmeket a legkisebbeknek, hiszen idén ősszel és télen a fesztiválon való mozizás korlátozottan vagy teljesen elérhetetlenné vált a klasszikus formájában” – mondta Lakos Nóra fesztivál igazgató a CINEMIRA 2020-as Suli-Ovi programjáról. Hozzátette: „Az ötlet alapja az volt, hogy a délutáni pihenő időben vagy épp napindító programként, rövid 30-45 perces kisfilm összeállításokkal segítjük az óvodai életet. Olyan filmeket válogattunk, amelyek egyszerre szórakoztatóak, a korosztály számára könnyen befogadhatóak, ugyanakkor fontos témákat vetnek fel, amelyekről van értelme beszélgetni a vetítés után.”

A CINEMIRA elkötelezett híve a minőségi gyerekfilmek terjesztésének, így 2020-ban számos új programot indított annak érdekében, hogy minél szélesebb körbe juttasson el olyan minőségi rövidfilmeket, amelyek a gyerekek életének mindennapi kérdéseire reflektálnak, mint a mobiltelefon-függőség, a beilleszkedés, a barátság, a család, vagy épp a kisállatokkal való bánásmód.

A CINEMIRA korábbi versenyprogramjából állított össze a 4-6, illetve 6-8 éveseknek szóló rajzfilmválogatásokat, magyar és nemzetközi díjnyertes rövidfilmekből. A filmcsomagokat ingyenesen bocsátotta a hazai óvodák rendelkezésére. “Nagyon hálásak vagyunk az óvodai tanároknak, hogy ilyen lelkesek és nyitottak voltak a programunkra” – mondta Banai Katalin a CINEMIRA Suli-Ovi programjának projekt vezetője.

A programban résztvevő intézményektől nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, a rövidfilmeket a gyerekek nagy örömmel fogadták, a látottakról pedig szívesen beszélgettek csoportosan az óvodapedagógusok vezetésével:

A gyerekek élvezték a rövid rajzfilmeket, mindet végignéztük. Nagyon tetszettek a zenék is, elvarázsolta őket a hangzás. A sok rövid és mozgalmas történet magával ragadta a gyerekeket, ráadásul a mondanivaló is az ő szintjükön került átadásra” –  Szórád Éva, Tatabányai Német Nemzetiségi Óvoda.

A gyermekek nagy örömmel fogadták a vetítéseket, hiszen a mesék az óvodás korosztályhoz nagyon közel állnak. Az összes filmet megnéztük a vegyes korosztályú csoportokkal. A levetített filmeket még a legkisebbek is kitartóan végignézték, mivel időtartamban egyik történet sem volt hosszú számukra. Minden mese megnézése után közösen megbeszéltük a látottakat.”  – Virágné Baranyi Erika, Sün Sámuel Óvoda, Jászberény.

A CINEMIRA Suli-Ovi programja 2021. tavaszán is folytatódik, az óvodák és általános iskolák jelentkezését Banai Katalin program koordinátor várja ezen az emailcímen.