2020 a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál számára is kihívásokkal teli, ám mégis izgalmas év volt. Mivel elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a magyar közönségnek évről-évre elhozzuk a legújabb minőségi gyerekfilmeket, alternatív megoldásokat választottunk. Amellett, hogy ősszel a CINEMIRA nagy sikerrel zárult, számos olyan újdonsággal bővültünk, amelyek hosszú távon is új, izgalmas lehetőségeket nyitnak fesztiválunk számára. Ezek voltak kedvenc pillanataink az idei évből!

Nyár végén a Balaton-felvidéki Pegazusban, ősszel a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm fesztiválon jelentkeztünk 3 vetítéssel és workshoppal egybekötött Pop-Up eseménnyel.

A Mese a vászonra: Írok+Filmesek találkozón a legnépszerűbb hazai gyerek -és ifjúsági könyvek szerzői mutatták be műveiket, amelyekből  könnyen film készülhet. A CINEMIRA szeptemberben megrendezett szakmai napjának a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adott otthon. A szakmai nap galériája itt található.

Ternovszky Béla, Divinyi Réka és Fonyódi Tibor zsűritagok. Fotó: Posztós János

Az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumon 12 gyerekfilmterv versenyzett. Az előadók rangos szakmai zsűritől kaptak professzionális visszajelzést terveikre. A zsűrit Ternovszky Béla animációs rendező, Divinyi Réka forgatókönyvíró és Fonyódi Tibor az NFI Forgatókönyvfejlesztési Igazgatója alkották.

A CINEMIRA hagyományainak megfelelően a legjobb filmtervnek járó 300.000 forintról és az Aranymókus-díjról a pitchfórumon is gyerekzsűri döntött.

A CINEMIRA szakmai nap gyerekzsűrije, házigazdái és nyertesei. Fotó: Posztós János

A fődíjat Kolozsi László filmterve (Mnémoszüné2020- A Hold emlékei) nyerte, a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat Goldberg Emília projektje (Vácz Irénnek vége) érdemelte ki. A nyertesekről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Német Nemzetiségi Óvoda, Tatabánya

Díjnyertes, minőségi gyerekfilmeket vitt “házhoz” a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál az országszerte a CINEMIRA Suli-Ovi programján keresztül. Nagy sikerrel zárult az őszi vetítéssorozat, az elmúlt hónapokban harminc intézményben, kétezer gyerekhez jutottak el a világ legkülönlegesebb gyerekfilmjei. 

Októberben Lakos Nóra fesztiváligazgató már a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált nyitotta meg az Akvárium Klubban. A fesztiválról itt nézegethetsz még több fotót. 

A kisjátékfilmek versenyén 14 országból 41 kisjátékfilm és animáció vett részt, amelyek között 8 magyar alkotás szerepelt. A közönség 8 európai és magyar nagyjátékfilmet is megnézhetett, amely közül 2 először volt látható hazánkban. A CINEMIRA gyerekeknek szóló videóversenyén 30 alkotás került a döntőbe. 

Interaktív workshopjaink között a filmes tánckoreográfia és a videoklip forgatás is sikeres újdonságnak bizonyult.

A workshopokon 2 nap alatt összesen 210 fő vett részt a járványügyi előírások betartásával.

Vendégeink között köszönthettük a Stranger Things magyar szinkronhangjait, akik első kézből avatták be a közönséget Hawkins rejtett titkaiba.

Népszerű mesehősök hangjai, Hamvas Dani (Hablaty / Így neveled a sárkányod), Csondor Kata (Fekete özvegy / Avengers, Barbie ) Gacsal Ádám (Harry Potter) és Galambos Péter meséltek a szinkronizálásról az interneten is élőben közvetített beszélgetésen.

Foglalkozásainkon több mint 150 csapót dekoráltak ki a gyerekek és sok csodás kézműves fotógráfia készült. 

A casting előadáson a filmszakmában dolgozó gyerekszínészek meséltek élményeikről, ezt megelőzően pedig az érdeklődök valódi filmes castingon is részt vehettek.

A Legjobb Gyerekek Által Készített Kisfilm Aranymókus-díj nyertesei: Mócsai Bence és a Symbol c. film alkotói. Fotó: Posztós János

A díjátadón 4 Aranymókus-díjat kaptak a nyertesek. A Legjobb Magyar Gyerekfilmnek B. Nagy Ervin A Polgár lányok című animációját választotta a gyerekzsűri. A díjazottakról itt olvashatsz bővebben.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK, TALÁLKOZZUNK 2021-ben is!

Kapcsolat
Email: info@kidfilmfestival.hu
Telefon: +3670556109

Helyszín

Kövess minket

white squirrel@3x