A gyerekfilmek mindannyiunk számára fontosak. Akárcsak a mesék, a legjobb gyerekfilmek is szórakoztatva tanítanak, így már kiskorunktól fogva meghatározzák, hogyan gondolkodunk körülöttünk lévő világról. Az ünnepek alkalmából megkérdeztük a Cinemira barátait, nyerteseit és zsűrijét: Mi volt a kedvenc mesefilmed gyerekkorodban, és mi a legfontosabb, amit tanultál belőle?

Pogány Judit

Jászai Mari-díjas, Érdemes színművész. Rengeteg zseniális gyerekfilmhez kölcsönözte hangját,  ő volt Vuk,  Szaffi, vagy épp Irma a Frédi és Béniből.  A Cinemira Szinkrontitkok előadásának vendége.

Gyerekkoromban nem nagyon voltak rajzfilmek, viszont ugyanolyan élményt nyújtottak a könyvek. Nagyon kedves meséim közé tartoztak, a Fél lábú ólom katona, a Rút kiskacsa története, meg a Bambi. Nagyon szerettem Benedek Elek népmese gyűjteményét is. És a Boldog herceg meséjére is úgy emlékszem, hogy óriási hatással volt rám. Az indián történeteket is nagyon szerettem, éjjel nappal bújtam a Bőrharisnya összes történetét. Később már a munkáim során találkoztam rajzfilmekkel, például ilyen a Szaffi és a Vuk. Amikor fiam született, a Misi mókus kalandjai, és a Kis vakond története voltak a kedvenc meséink.

Szabó Simon

Színművész, filmrendező A Cinemira Szinkrontitkok előadásának műsorvezetője.

A Végtelen történet volt a kedvenc mesefilmem, mert arra világított rá, hogy mindennel fontosabb a képzelőerő, a fantázia.

Mikó István

Érdemes színművész. Hangját olyan remek gyerekfilmekből ismerhetjük, mint a Micimackó, a  Macskafogó vagy az  Aladdin.  A Cinemira Szinkrontitkok előadásának vendége.

Az én első nagy kedvencem a Bagdadi tolvaj volt, a látványa miatt.

Zámbori Soma

Színész, szinkronszínész. Számos szinkronszerepe között Amerika kapitány magyar hangja.  A Cinemira Szinkrontitkok előadásának vendége

Számomra a Vuk volt nagy kedvenc. Nem csak a csodálatos szinkronhangok, hanem a gyönyörű rajzok miatt is. A szereplők közül természetesen a Kis Vuk és a libák, akiket nagyon szerettem. Számomra azt tanítja, hogyan váljunk ügyesen és okosan felnőtté.

Szalay Csongor

 Szinkronszínész, énekes. Szinkronizált a Casper és Wendy-ben, a Big Time rushban, a Harcra fel és a Tini Titánok sorozatokban, emellett számos filmben, például az Avatarban.  A Cinemira Szinkrontitkok előadásának vendége

Egészen kicsiként a Kis Vakond volt a kedvenc filmem és az állatos mesék, később a szuperhősös filmek, a Tini Nindzsa Teknőcök nagy kedvenc volt. A Kis vakond azért tetszett, mert nem szájbarágósan tanított, így a szülőknek nem nulláról kellett elmagyarázni a környezet védelem lényegét, hiszen amikor kivágták az erdőt, és az állatoknak át kellett menniük mesterséges, gumi erdőbe, azt érzi az ember, hogy nem jó nekik. Ugyanez vonatkozik az autóra is. 

Jurdi Leila

Filmrendező, a 2019-es Cinemira Legjobb élőszereplős kisfilm díjának nyertese

Az utolsó egyszarvú! Ez ugrott be először, persze voltak más mesék is, de egyik sem ér fel ezzel a japán-amerikai koprodukcióban készült egészestés animációs filmmel. Tele van varázslattal, kalandokkal, és ami nagyon fontos, árnyalt, a hibáik ellenére szerethető karakterekkel, akik mind óriási változáson esnek keresztül a történet végére. A főszereplő egyszarvú pedig egy erős “női” karakter, aki gondolkodás nélkül hagyja maga mögött a biztonságot nyújtó otthonát, hogy kiszabadítsa a gonosznak tűnő, ám pusztán boldogtalan király által fogva tartott többi egyszarvút. Útja során találkozik barátokkal, ellenségekkel, egy ponton pedig kénytelen emberi testben haladni tovább, ami teljesen kibillenti az egyensúlyából. Az átmeneti halandóságának köszönhetően a szerelem is rátalál, ám egy átlagos Disney mesével ellentétben a történet nem teljesül be ezen a ponton, hiszen az egyszarvú nem feledkezhet meg társairól, és arról, hogy ki is ő valójában.

Dombrovszky Linda

Filmrendező, a 2018-as Cinemira zsűrijének tagja.

Kedvenc mesefilmem a Vuk című (1981-es) animáció volt. Gyerekként lenyűgözött a humornak és a “tragédiának” ez az egyvelege, amit Dargay Attila finom érzékkel adagol. Egyszerre sírtam és nevettem rajta. Megfogott a kettőssége, és Vuk sorsa, miszerint nagyon rossz dolgok után is talpra lehet állni. Hiszen az élet olykor igazságtalan, de ott a remény, hogy minden jóra fordulhat. Szerettem a zenéjét, a nyelvezetét, hihetőnek láttam az állatok ábrázolását (úgy tudom, hogy a rendező  hosszú időn át megfigyelte a kisrókák viselkedését, mozgását), és borzongva figyeltem az arc nélküli embereket, akik az állatok szemszögéből láthatóak csak. Négy éves kisfiamnak csak kis részleteket mertem mutatni egyelőre a filmből, ugyanis az nagyon fontos, hogy eltaláljuk azt a kort, amikor a gyerek már megérett a mesebeli kegyetlenségek feldolgozására, még akkor is, ha minden jó ha a vége jó…

Szabó Luca

Szinkronszínész.  Leghíresebb szinkronszerepe Hermione Granger a Harry Potter filmekben. A Cinemira Szinkrontitkok előadásának vendége.

Nem voltam tipikus csajos kislány, de a két kedvenc mesém a Sharon naplója és a Sailor Moon. Imádtam a rajz stílusukat és persze a story-t is. Szeretném azt gondolni, hogy viszonylag egy önálló és belevaló lánnyá váltam én is, mint a mesék hősei.