A CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál 2020. szeptember 25-én megrendezi az első Gyerek-és Ifjúsági Film Pitch Fórumot Magyarországon. 12 alkotó prezentálhatja filmes vagy animációs projektjét a szakmai és a gyerek zsűri előtt. Bemutatjuk a döntős terveket, amelyek alkotói a 300.000 Ft-os fődíjért és a közönségdíjért szállnak versenybe!

Szeiler Péter: Két szomszéd ház

A két szomszéd ház egy misztikus kalandfilm. Történet egy négyhatalmú boszorkányról, aki gyermekeket rabol el, hogy fiatalságát megőrizze és egy testvérpárról, akik egyedül kell szembeszálljanak vele.

Rádóczy Zsuzsanna: Válogatott jó barátok

A sorozat a napjainkban játszódik. Főhőseink szelektív hulladékokból létrejött karakterek az ő kalandjaikon keresztül derül fény a napjainkban oly fontossá vált környezeti problémákra és azok megoldási lehetőségeire. A célközönség alapvetően az általános iskolás gyerekek, de témáját illetően felnőtteknek is szól. Minden egyes epizódban főhőseink egy-egy éppen aktuális valós környezeti problémával találkoznak. Az epizódok végén mindig kapunk egy megoldást és rávilágítunk, hogy a hétköznapjainkban hogyan és miért jó tenni akár csak apró dolgokkal is környezetünkért.

Kolozsi László: Mnémoszüné2020, A Hold emlékei

Hőse egy magyar származású űrhajós, akit Pedrónak becéznek, mert olyan sötét a bőre. Egy kissé komor űrhajós, akin mindig ott a szkafander. Egy magyar űrhajós, aki akkor tér vissza az űrből, amikor itt a Földön mindenki elvesztette az emlékeit. Egy kislány és egy öreg professzor lesz a társa, hogy megtalálják, ki űzte ki az emberek fejéből az emlékeiket.

Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja

Ludmilla, a vagány és cserfes kislány nemrég költözött szüleivel kertes házba, a Sárgarigó utcába. Egy szép nyári este a család épp a teraszon ül, és az augusztusi csillaghullásban gyönyörködik. Ludmilla távcsővel felszerelkezve várja az égi csodát, de az áhítatos hangulatot egyszer csak a szülei beszélgetése szakítja meg, akik az elromlott hűtőszekrényről kezdenek diskurálni, kizökkentve ezzel Ludmillát a varázslatos atmoszférából. Ludmilla ekkor rájön, hogy a felnőtteknek mindig van valami problémájuk – vagy ha nincs, akkor csinálnak maguknak. Úgy érzi, ezen változtatnia kell, ezért kitalálja, hogy hivatásos problémamegoldó lesz, akihez bárki ‒ gyerek és felnőtt, idős és fiatal ‒ bármilyen nehézséggel, megoldandó üggyel fordulhat.

Porpáczy Zoltán, Andrási Gertrúd (zeneszerző): Mesék lepkeszárnyon

A sorozatterv Pósa Lajos gyermekverseinek animációs feldolgozása. Az epizódonként 6 perces mesesorozat 4-6 éveseknek szól. A történet grafikája éjszakai lepkék szárnyainak képi motívumaiból elevenedik meg, olyan zenei dramaturgia kíséretével, ami nélkülözhetővé teszi a narrációt. A 2D számítógépesanimációs kivitelezés papírkivágásos technikára emlékeztető stilizációval párosul. A mesék egyéni képi világból építkeznek, az eredeti gyermekvers szövegek tipografikai textúraként tünedeznek fel, oly módon, ahogy ezt animációs látványban csak ritkán láthattuk. Hol a háttermotívumokra írva jelennek meg, hol kollázsként az eredeti meséket közlő „Az Én Újságom” lapjairól, hol a cselekményre reflektív szótöredékek formájában árnyalják a filmképet. Az együtt lélegző képek és szavak alkotta jelszövet érdekes vizuális játékot hoz létre a betűkkel még csak ismerkedő kicsik számára.

Bábel Antónia: Galádka rémtettei

Galádka egy láthatatlanná tévő jojót kap a tizedik születésnapjára, keresztapjától, Igortól, aki Ausztrália őserdeiben kutat. Azonban Galádka félreértelmezi a jó fogalmát, ezért mindenféle bonyodalomba keveredik. Hihetetlen dolog történik Fullbajusz tanár úrral, Dajer néni macskája, Böllér érteni kezdi az emberi beszédet, valaki megleckézteti Vagányt, Galádka megtalálja a horkolás természetes ellenszerét, részese lesz egy rejtélyekkel teli horgászversenynek és még házasságközvetítőnek is felcsap. A különös eseményeknek Igor hazatérése vet véget…

 Dávid Ádám: Millennium expressz

Egy titokzatos vonat negyven éve szünet nélkül bolyong valahol Európában utcán kolduló árvákat és vészhelyzetbe került fiatalokat szállítva, akik menedékre lelnek a Millennium expresszen. 1896 húsvétján épp Budapesten halad keresztül, és az Oktogonnál felkerül rá Zsolnay Vilmos unokája, aki lassan beleszeret a vonaton született árva fiúba, Zsigába. A távíróval és sötétkamrával felszerelt, különleges expressz útját steampunkos fémkarok, a vonat továbbindulását jelző, visszafelé járó órák és tíz humoros-megható dal teszi felejthetetlenné. A coming-of-age történetben a hajmeresztő kalandok mellett a millennium évének számos kultúr- és sporttörténeti eseménye is megelevenedik. A sztori alapjául szolgáló regénynek két újabb kötete és egy képregényes előzménytörténete is készült, így a filmben szintén benne rejlik a folytatás lehetősége.

Goldberg Emília: Vácz Irénnek vége

A 9 éves Eszter élete egy igazi katasztrófa. Az iskolában állandóan piszkálják a társai, rettegett tanárnője agyon szekálja, ráadásul a szülei is válnak.
Egy ilyen helyzetben senki más nem segíthet, csak az iskola tetején lakó rocksztár-szellem.

Kenéz Ágoston: Panelsámán

Süni, a tizedikes fiú hátrányos helyzete miatt nehezen illeszkedik be az elit gimnázium közösségébe. Ez azonban egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor ő is becsatlakozik az iskolai életet mozgató virtuális valóság játékba. Hirtelen a játék legerősebb karaktere és a gimnáziumi vérkeringés legfontosabb eleme lesz. Ám a fiú elfelejti, mi a játék és a való élet közti különbség, amiért végül nagy árat fizet.

Kerékgyártó Yvonne: A kék hajú lány

A vadóc, kék hajú lány, Fruzsi, életmentő műtétre vár egy kórházi gyermekosztályon. Olivér azért kerül kórházba, mert vakmerőségének köszönhetően balesetet szenved, miközben szuprehősösdit játszik. Fruzsi bevezeti Olivért a gyermekosztály kis betegeinek és bátor orvosainak világába, ami tele van különös karakterekkel és ahol állítólag a kertben kísértet járkál. Fruzsi és Olivér félelmét legyőzi a kalandvágy. Dóka Péter azonos című regénye alapján.

Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon

Cirrus a Nagy Szerver legügyetlenebb vírusa. Soha, semmit nem képes rendes vírus módjára intézni: nehezen megy a rombolás, gondot okoz a törlés, a megsemmisítésről, lopásról és olvashatatlanná tételről nem is beszélve. Mégis eljön a nap, amikor a vírusirtókkal folytatott háborúban az övé lesz a főszerep. Cirrusnak van egy különleges képessége, ami átsegítheti a kíméletlen Tűzfalon, oda, ahonnan még soha, senki nem tért vissza.

Vörös András: Képzeld el!

A 9 éves Bencét mindig arra tanították a szülei, hogy hazudni nem szabad, de idővel rájön, hogy a felnőttek bizony nem tartják magukat ehhez az intelemhez. Amikor pedig Bence is füllenteni kezd, kiderül, hogy van egy különleges képessége: ha valótlanságot állít, az valósággá válik. Ez a képessége lehetővé teszi, hogy valóra váltsa a vágyait. Vagy talán mégsem lesz ez ilyen egyszerű?

A filmtervekről szakmai zsűri nyújt visszajelzést.

A szakmai zsűri tagjai:

Fonyódi Tibor (NFI Forgatókönyv Fejlesztési Igazgató), Ternovszky Béla (NFI Televíziós Döntőbizottság tagja), Divinyi Réka (forgatókönyvíró)

A fődíj nyertesét gyerekzsűri választja ki, a közönség pedig az Aranymókus-díj nyertesére szavazhat.

A Cinemira szakmai programjain és a pitch fórumon való részvételhez közönségként regisztrálni szeptember 20-ig IDE KATTINTVA LEHET! 

Kapcsolat

Email: info@kidfilmfestival.hu
Telefon: +3670556109

Helyszín

Kövess minket

white squirrel@3x