Nagyjátékfilmes panoráma programmal bővül a CINEMIRA, amelyben többek között a gyerekfilmek legjelentősebb európai elismerése, az Európai Filmakadémia Fiatal közönség-díjának mindhárom jelöltje és idei nyertese is látható. Visszatérnek a Kuflik és két klasszikus ifjúsági film is felújított formában mutatkozik be!

Az öcsém dinoszauruszokat kerget
Az öcsém dinoszauruszokat kerget

A 3. CINEMIRA Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje az EFA (Európai Filmakadémia) Fiatal közönség-díjának nyertese, Az öcsém dinoszauruszokat kerget. Az olasz Stefano Cipani rendezésében készült családi vígjáték egy Jack nevű kamasz fiú és kisöccse, a Down-szindrómával született Gio kapcsolatának megható, humoros és optimista története. A 2019-es Velencei Filmfesztiválon bemutatkozott, olasz-spanyol koprodukcióban készült alkotás először lesz látható hazánkban, a vetítés az Olasz Kultúrintézet együttműködésével valósul meg.

Tess és Én - Életem legfurcsább hete

A Tess és én – Életem legfurcsább hete című holland-német koprodukció az elmúlt év egyik legsikeresebb családi filmje – a Berlinalén a zsűri külön dicséretét érdemelte ki, Chicagóban és a Cinekid fesztiválon fődíjat nyert, valamint az EFA gyerekfilmes díjáért is versenyben volt.

Steven Wouterlood alkotása egy Sam nevű kisfiúról szól, aki a nyári vakáció során megismerkedik egy különleges lánnyal. A tizenegy éves Tess megszelídíti az apukáját, Sam pedig rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és az első szerelemről. A film az itthon a Pagony Kiadó gondozásában megjelent, népszerű ifjúsági regényen alapul.

Rocca megváltja a világot

Az Oscar-jelölt Katja Benrath Rocca megváltja a világot című családi vígjátéka szórakoztató, 21. századi köntösben idézi meg olyan klasszikus ifjúsági regények pozitív szellemiségét, mint A repülő osztály vagy A két Lotti.

A Német Filmakadémia által legjobb gyerekfilmnek választott alkotás főszereplője egy 11 éves, bátor és kedves kislányt, aki iskola helyett űrhajós kiképzést kapott. Ám amikor Rocca apukája felmegy a nemzetközi űrállomásra, elküldik Hamburgba, hogy nagymamájánál lakjon és rendes iskolában végezze el az ötödik osztályt!

Egy madármentő és kifiának izgalmas történetét ismerhetjük meg a Taníts meg repülni! című francia-norvég családi kalandfilmből.

Christian ornitológus, élete fő művén dolgozik. Az árván marad nagy liliket szeretné megtanítani a költözésre egy motoros sárkányrepülő segítségével. Fia, Thomas először értetlenül nézi apja tevékenységét, majd később megváltozik az álláspontja. A filmet a forgatókönyvet is jegyző Christian Moullec igaz története inspirálta!

Fritzi - Egy forradalmi mese

A közelmúlt történelméről mesél a rendszerváltás 30. évfordulójára készült, részben Magyarországon rajzolt Fritzi – Egy forradalmi mese. Az animációs családi kalandfilmet a német filmkritikusok 2019 legjobb gyerekeknek szóló filmjének választották.

A 12 éves Fritzi nagy szeretettel gondoskodik legjobb barátja, Sophie kutyusáról, Szputnyikról, amíg Sophie családja Magyarországon nyaral. Amikor Sophie nem tér vissza, Fritzi és Szputnyik a keresésére indul. A kalandok sora tüntetésekhez és a szigorúan őrzött határhoz vezet!

A KEDD Stúdió népszerű mesehőseinek második mozifilmje újra elkalauzol bennünket az Elhagyatott Rét bokrokkal pettyezett végtelenjére. A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi, és csak naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején.

De többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik. A Mi újság, kuflik? igazi családi mozi, ami a kisebbeknek, a kicsit nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is kiváló szórakozást ígér!

A CINEMIRÁN évről évre bemutatkoznak a klasszikus magyar ifjúsági filmek felújított változatai. Idén Palásthy György, a magyar gyerekfilmek meghatározó alkotójának  két  alkotása látható  a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum által digitálisan restaurált minőségben.

1981-es  A szeleburdi család című vígjátékban a háromgyermekes, értelmiségi Faragó család kissé zsúfoltan éli mozgalmas, ám tagjainak teljes autonómiát biztosító életét a kicsire méretezett budapesti lakásban, míg a szomszédban az újgazdag Belviziék konvencionálisan és célirányosan élnek minden luxussal berendezett lakásukban, magányra ítélve egyetlen gyermeküket.

A Hahó, Öcsi! című, 1971-es mesefilmben a Balogh család legifjabb tagját, Öcsit apró csínytevései miatt bezárják a fürdőszobába. Itt megjelenik előtte Kököjszi és Bobojsza, a két mesebeli törpe és felajánlják, hogy mindenben a segítségére lesznek.

A 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál 2020. október 24-25. közt zajlik az Akvárium Klubban.

JEGYEK ITT KAPHATÓK!