Goldberg Emília. Fotó: Posztós János

Goldberg Emília gyerekfilmterve a CINEMIRA pitchfórumán meghódította a közönséget, és az őszi eseményen a Pagony könyvkiadó is felfigyelt a kamaszlány és a rocker-szellem izgalmas meséjére. A Vácz Irénnek vége 2021-ben kiskamaszoknak szóló ifjúsági regény formájában kerülhet a polcokra. 

A 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál szakmai napjának keretében megrendezett I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumon mutatta be Vácz Irénnek vége című filmtervét Goldberg Emília. A történet egy 9 éves, iskolai gondokkal küszködő kislány és a suli tetején lakó rocksztár-szellem barátságáról szól, a filmterv pedig elnyerte a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat.

A filmszakmai közönség mellett több vezető hazai gyerekkönyvkiadó képviselője is részt vett az eseményen, köztük Kovács Eszter, a Pagony kiadó főszerkesztője is, akinek rögtön felkeltette az érdeklődését a terv: „Már a címe is megfogott, és prezentáció alapján úgy gondoltam, hogy könyvben is érdekes lehet. A Pagonynak nemrég indult egy 9-12 éves korosztálynak szóló sorozata, az Abszolút Könyvek, amibe teljesen beleillik ez a történet.” Az előadást követően felajánlotta a szerzőnek, hogy a filmtervtől függetlenül készítsenek könyvet a történet alapján.

Goldberg Emília előadása az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumon. Fotó: Posztós János
Goldberg Emília előadása az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumon. Fotó: Posztós János

Goldberg Emília a filmek mellett irodalommal is foglalkozik, ezért örömmel fogadta a felkérést: „A Vácz Irén eredetileg filmterv volt, de ezek nálam nem válnak el erősen, általában minden ötletemet megírom novella formájában” – mesélte. Arra viszont eddig még nem gondolt, hogy gyerekeknek is írhatna könyveket, így egy teljesen új világ nyílt meg előtte: „Beleástam magam az ifjúsági regények világába, nemzetközi szinten nagyon élénken és érzékenyen írnak, a gyerekek életének valódi kihívásaira reflektálnak. Nagyon megtetszett ez a műfaj, már nem is csak ez az egy könyvötlet van a fejemben, hanem azon is gondolkodom, hogy sorozattá bővítem.

A CINEMIRA pitchfórumára így gondol vissza: „Fantasztikus élmény volt, egy író számára egy ilyen prezentáció a legjobb fejlődési lehetőség, a szervezők pedig mindenre odafigyeltek, így magabiztosan tudtam előadni a projektemet. Nagyon örültem a filmszakmai visszajelzésnek, mert ilyet ritkán kap az ember, a gyerekzsűri pedig igazi kuriózum.” A díjról hozzátette: ,,Egy ilyen közönségdíj nagyon meg tudja dobni az ember alkotókedvét. Oda is ültettem az íróasztalomra az Aranymókust, így már örökre CINEMIRA rajongó maradok.”

Emília elküldött néhány fejezetet a kéziratból a kiadó számára, ami alapján rögtön elfogadták a könyvet. „Nem pontosan ugyanaz lesz, mint ami a forgatókönyv, hiszen egy regénynek más kívánalmai vannak, a musical aspektus helyett a főszereplő lélektanára fog rámenni” – mondta Kovács Eszter készülő műről. Újabb fejlemény, hogy a könyv hírére a Filmintézet képviselői is megkeresték Emíliát, így reméljük, hogy hamarosan a mozgóképes változat is elindulhat a megvalósulás útján.

Az Aranymókus-díj Emília íróasztalán
Az Aranymókus-díj Emília íróasztalán

A tervek szerint a Vácz Irénnek vége a Pagony kiadó gondozásában 2021. őszén jelenik meg, tehát jövőre ilyenkor már a karácsonyfa alá tehetjük.